De ce femeile se las bătute de bărbaţi?

   „Mă bate, înseamnă că mă iubeşte” - iată o învăţătură populară, se pare, de inspiraţie rusească, de care se ghidează femeile care iartă pumnii soţilor.

   Şi totuşi, de ce iartă? Mai mulţi etnologi, folclorişti şi psihologi cu care am discutat aduc două explicaţii principale: prima ţine de tradiţiile de supuşenie a soţiei faţă de soţ, care se transmit fidel din generaţie în generaţie; a doua este sărăcia, care le opreşte pe femei să plece de la bărbatul bătăuş şi să-şi ia viaţa de la capăt.


Bătaia, o tradiţie naţională

    Şi acum, în anumite localităţi ale republicii, este păstrată tradiţia de a bate, la nunţi, cu biciuşca zestrea miresei, pentru a-i arăta femeii că trebuie să se supună bărbatului. Potrivit unui alt obicei, dispărut deja, femeia trebuia să-şi descalţe soţul şi primea de fiecare dată, în schimb, o lovitură formală cu biciuşca. E vorba de o bătaie rituală care nu doare, dar e aplicată pentru a-i arăta femeii locul. La acest lanţ de tradiţii se adaugă şi proverbele înrădăcinate în multe gospodării: „Femeia nebătută e ca şi casa nemăturată” („ca şi brazda nearată”, „ca şi moara neunsă”), „Dintele de minte la femeie iese după moarte”, „Decât muiere de aur mai bine bărbat de paie”.

   Mai în şagă, mai în serios, „ritualul” pălmuirii nevestei s-a transmis din generaţii în generaţii, fiind valabil şi astăzi. Gândindu-se că tradiţiile nu se schimbă, ca şi istoria, femeile moldovence s-au adaptat realităţii, dar au găsit, în schimb, tertipuri pentru a-şi „îndulci” amarul. Bunăoară, atunci când îşi văd bărbatul aghesmuit, ies tiptil din ogradă şi revin acasă abia seara târziu, când acesta, fie doarme, fie e sătul, adică în apele lui.


Femeile iau bătaie, indiferent de ce studii au


   Să revenim, însă, la întrebarea din capul materialului: cine sunt femeile care se lasă bătute de bărbaţi? Studiul IMAS, făcut la solicitarea proiectului „Noi perspective pentru femei”, arată că 20% din femeile care au suferit cel puţin o formă de violenţă fizică domestică au studii medii incomplete, tot atâtea - au absolvită şcoala generală/profesională, 12% au diplomă de liceu/colegiu, iar 14% au studii superioare, inclusiv, masterat, doctorat. Deci, în baza acestor date constatăm că sunt bătute atât femeile cu studii superioare, cât şi cele care au absolvite zece clase de şcoală. De asemenea, acelaşi studiu a arătat că mai expuse violenţei masculine sunt femeile de la sate, în special, cele din nordul şi sudul republicii. Majoritatea femeilor bătute se plâng de sănătate, 49% sunt disperate şi spun că nu pot face faţă problemelor de viaţă. Totodată, 90% din victime provin din familii sărace, iar 47% au recunoscut chiar că au suferit de foame în ultimii ani. 

    Sărăcia e şi cauza, şi consecinţa 

   Sociologii spun că sărăcia este prima cauză ce duce la violenţă domestică şi tot ea este unul din motivele principale care le face pe femei să nu-şi apere drepturile încălcate şi să-şi pedepsească, astfel, soţii violenţi. Deşi sunt nemulţumite de violenţa soţului, femeile nu rup relaţia, pentru că nu au bani pentru a-şi lua viaţa de la început. Ori, bruma de avere adunată împreună cu soţul, împărţită în jumătate, înseamnă o sărăcie şi mai mare.




  P.s  1. Cine stie, poate ca bataia vine, intr-adevar ,din rai .....
        2. Am sa pun si un videoclip pe aceasta tema .... 





  

Comentarii

  1. de ce se lasa femeile batute de barbati?
    parerea mea...din lipsa de curaj...de a il infrunta sau de a incepe o noua viata fara acel barbat..indiferent de statul social sau pregatire, daca vrei se poate ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

~ Parerea ta conteaza pentru mine ~

Postări populare de pe acest blog

Să ne imaginăm zic...

Mă doare`n cot de ce spune lumea ?!!?